Η περιοχή

Δαδιάσελο - Το χωριό της Δαδιάς

Το Δάσος της Δαδιάς το 1980, με τη βοήθεια της IUCN-WWF χαρακτηρίστηκε ως προστατευόμενη περιοχή και το 2003 ως εθνικό πάρκο.

Το ποικιλόμορφο τοπίο και η πλούσια βλάστηση συνθέτουν μια γοητευτική εικόνα, όπου οι πλαγιές, οι ρεματιές και οι κορυφές διαδέχονται η μια την άλλη, ενώ το δάσος με τα αιωνόβια πεύκα τις δρυς, τις οξιές και τα έλατα δεσπόζει ήρεμα και μαγευτικά.

Χάρη στην ιδανική του τοποθεσία κοντά στο ανατολικότερο μεταναστευτικό διάδρομο πολλών ειδών ορνιθοπανίδας, το δάσος της Δαδιάς εκτός από την ποικιλόμορφη χλωρίδα του διαθέτει ιδιαίτερα πλούσια πανίδα με 220 είδη πουλιών, 40 είδη ερπετών και αμφίβιων καθώς και 48 είδη θηλαστικών. Ξεχωρίζουν τα σπάνια είδη αρπακτικών: στη Δαδιά υπάρχει η μια από τις δύο τελευταίες αποικίες Μαυρόγυπα στην Ευρώπη, ενώ εδώ φωλιάζουν 36 από τα 38 είδη αρπακτικών που ζουν συνολικά στην Ευρώπη. Από αυτά, στην περιοχή φωλιάζουν μόνιμα τα 20, ενώ τα υπόλοιπα ξεχειμωνιάζουν ή διέρχονται κατά τις μεταναστεύσεις. Στην περιοχή φωλιάζουν κάθε χρόνο 20 περίπου ζεύγη μαυρογύπων που αποτελούν και το μοναδικό πληθυσμό στην νοτιοανατολική Ευρώπη. Άλλα πολύ σπάνια είδη είναι το χρυσογέρακο, η αετογερακίνα, ο κραυγαετός, ο χρυσαετός, ο πετρίτης και ο ασπροπάρης.

View the embedded image gallery online at:
http://www.dadiaselo.gr/el/i-perioxi.html#sigProId271feeba5d